Fenomén Lady Gaga

Lady Gaga, vlastním jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta, se narodila 28. března 1986 v New Yorku. Výrazný hudební talent projevila již v raném dětství – ve 4 letech se naučila hrát na piano, ve 13 pak složila svou první píseň. Už od dětství se projevovala jako exhibicionistka, uměla dělat show a bavit lidi, a tak již ve 14 letech vystupovala v zábavním klubu Open Mike Nights.

Pseudonym si zpěvačka a textařka zvolila podle názvu skladby Radio Ga Ga skupiny Queen, jejíž zpěvák Freddie Mercury patřil mezi hudebníky, kteří ji velmi ovlivnili. Dalšími osobnostmi, které vždy obdivovala, byli např. David Bowie, Madonna či Michael Jackson.

V 17 letech začala Lady Gaga studovat na prestižní umělecké škole New York University’s Tisch, školu však nedokončila. Úspěch se dostavil hned po vydání prvního alba The Fame v roce 2008. Od té doby Lady Gaga vydala 5 alb, 2 DVD, 20 singlů, natočila 20 videoklipů a absolvovala 2 turné. Během turné The Monster Ball Tour vystoupila Lady Gaga v listopadu 2010 i v pražské O2 Aréně.

Lady Gaga má na svém kontě momentálně cca 15 mil. prodaných desek, 51 mil. singlů a 81 hudebních cen (mj. několik Grammy, Brit Award, ceny MTV…). Časopis Forbes ji označil za nejvlivnější a nejvíce vydělávající celebritu roku 2011.

To, co dělá Lady Gaga tak úspěšnou a originální, je její neuvěřitelná schopnost a talent spojit všechny složky hudební show – sama si píše hudbu i texty, vymýšlí kostýmy, efekty a vybírá si tým lidí, kteří s ní spolupracují. Její neotřelé výtvarné a designové nápady z ní udělaly módní ikonu počátku 21. století.

Lady Gaga si velmi přísně střeží své soukromí. Ví se o ní, že je od přírody brunetka, odbarvit se nechala prý proto, aby si ji lidé nepletli s Amy Winehouse. Po těle má celkem 8 tetování (např. znak peace, německý nápis, srdce, růže s houslovým klíčem a jednorožce).

Netají se svou bisexualitou, velkou základnu jejích fanoušků tvoří homosexuální komunita, média ji dokonce označují za ikonu homosexuálů. Lady Gaga se také účastnila několika pochodů za rovná práva gayů a leseb. V současnosti však zřejmě pluje na vlně heterosexuality – chodí s hercem Taylorem Kinney.

Anička

Foto zdroj: http://www.slagry.cz/videoklipy/lady-gaga

 

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *