Jak dokáže jídlo ovlivnit psychiku?

Máš poslední dobou divnou náladu a váha z toho doslova praská ve švech? Možná už sis všimla, že tvé chutě souvisí také s tím, jakou máš náladu. Dnes se dozvíš, proč se to děje.

jidlo a psychika 01

Přejídání: Kdy je to ještě normální?

Je celkem běžné, že se čas od času člověk přecpe. Například pověstné návštěvy u babičky, různé oslavy, slavnostní příležitosti. Na stole je tolik dobrot, kterým prostě nemůžeš odolat. Skvěle se bavíš, nálada je perfektní a do toho uzobáváš jednohubky, chlebíčky, cukroví. Večer máš sice pocit, že asi praskneš. Ale další den už je zase všechno při starém. 

Tohle je v pořádku. Existují však formy přejídání, které souvisejí se špatnou náladou a nevyřešenými osobními problémy. A tam už je potřeba začít jednat.

Když jídlo nahrazuje nedostatek

Pocity smutku, prázdnoty, nedostatek lásky a pocitu bezpečí. Nepříjemné emoce v tobě můžou vyvolat neodolatelnou touhu po jídle. Hlavně po sladkostech. Tvůj mozek se tak totiž snaží vylepšit si emoční skóre. S jídlem si spojuje příjemné pocity. Pohoda, uvolnění, příjemné naplnění. 

jidlo a psychika 02

Možná si to ani neuvědomuješ a taky zajídáš nepříjemné pocity. A když potom vidíš ty nepříjemné důsledky na postavě, dostaví se výčitky a ještě horší nálada. Jak vystoupit ze začarovaného kruhu?

Řeš příčinu, ne následek

Lidé často následky svého přejídání řeší dietami. Ty však mají vždy jen dočasný efekt. Znáš taky někoho, kdo pořád hubne a zase přibírá? Nebo možná podobným kolečkem procházíš i ty sama. 

jidlo a psychika 03

Zaměř se na vlastní psychiku a svěř se se svými problémy raději rovnou zkušenému psychoterapeutovi. Ten zůstává na rozdíl od kamarádek objektivní. Psychoterapie pomůže odhalit vnitřní příčiny přejídání a zbavit tě neustálé chuti na sladké. A slyšela jsi už o terapii v hypnóze? Takhle se lidé zbavují třeba kouření. No a přejídání je vlastně taky závislost, která může mít i velmi negativní vliv na tvé zdraví. 

Zkušený psychoterapeut tě třeba i pomocí hypnoterapie tohoto škodlivého zlozvyku zbaví. Problémy s jídlem je třeba řešit včas. 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *