Taky jsi čokoládofil a bez sladké hnědé tabulky zkrátka nemůžeš žít? Tady jsou důvody, proč je dobré čokoládu jíst. Na předsevzetí, že budeš chodit běhat a do fitka můžeš zapomenout, stačí začít jíst kvalitní čokoládu a budeš fit i tak.
Ale pozor, řeč je o hořké čokoládě. Na imitace zapomeň. Ne všechno, co se jako čokoláda tváři čokoládou je. Koukej se na složení, pokud je tam napsáno: obsah kakaové hmoty 10%, pak je tam i ztužený tuk, kakaové máslo a cukr a pod názvem čokoláda se to nesmí prodávat. Nazývají to jako pochoutku nebo polevu a obvykle se to přidává do sušenek, zmrzlin a levných čokolád.
Kvalitní čokošku poznáš na první pohled a počuch. Čokoláda totiž voní kakaem, je hodně jemná, na povrchu hladká a když ji nalámeš, má hodně ostrý lom. Pravá (hořká) čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Taková čokoláda je vyrobena pouze z kakaového másla bez jakéhokoliv jiného rostlinného tuku. Obsah kakaové sušiny je a to je důležité – nejméně 35 %. Dalo by se říci, že hořká čokoláda by neměla obsahovat žádný cukr. Vzhledem k tomu, že taková čokoláda by asi nebyla moc chutná, musí se osladit. K čemu všemu je tedy mlsání čokolády dobré?
Na dobrou náladu
Čokoládě vděčíme za dobrou náladu. Zvyšuje totiž hladinu serotoninu v mozku, po její konzumaci se cítíme lépe a šťastnější. Umí také vyrovnat důležité hormony v mozku. Už jen samotná vůně čokolády pomáhá relaxaci, a proto se nabízejí čokoládové masáže.
Na hubnutí
Na to, že pomáhá hubnutí přišli dánští vědci. Ti tvrdí, že pokud si před jídlem dáš čtvereček hořké čokolády, sníží se ti chuť na sladké a tučné pokrmy. A proto, že se potom člověk nepřejídá a nejí nezdravé věci, dochází k hubnutí.
Na delší život
Ti kdo jedí čokoládu žijí údajně o rok déle než ti, kdo ji nechtějí. Fígl je v tom, že čokoláda podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému.
Na bystrou mysl
Díky čokoládě se budeme líp učit. Vědci vypozorovali, že studenti, kteří si před testy dali šálek horké čokolády, je zvládli lépe než ti, kteří se o dobrotu ochutili. Čokoláda povzbuzuje mozkové závity a tak se dokážeme líp soustředit.
Na zuby
Bojuje proti zubnímu kazu – kakao, které je základní surovinou pro výrobu čokolády, totiž obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají bojovat proti zubnímu kazu.
Dokonce se říká, že požitek z čokolády je lepší než z líbání, ale to už necháme na tvém posouzení.
Nejnovější komentáře