Stříbrné šperky

Stříbro je hojně používané v mnoha odvětvích pro svou vynikající kujnost a výbornou elektrickou a tepelnou vodivost. My se však dnes zaměříme na odvětví, ze kterého vznikají krásné šperky. Tento obor se nazývá šperkařství a v dnešní době titěrnou práci zlatníků přebírají již většinou stroje.

Stříbro se řadí mezi drahé kovy. Jeho ryzost se udává v karátech a punc zaručuje pravost drahého kovu. Pro stříbro se používá značka 900/1000 nebo 925/1000 a pro jeho opuncování je rozhodující váha nad 3.0g.

Stříbro se používá také jako jedna z příměsí, které se přidávají do 14-ti karátového zlata a to rovnými 33% z přidaných slitin. Stříbro je přítomno dokonce i v lidském organismu, sice jen ve velmi malém stopovém množství, ale hraje zde důležitou funkci desinfekční a bakteriocidní.

Ve středověku byly Čechy známé svými stříbrnými doly, hlavně Kutnohorsko, kde vznikla dokonce mincovna na ražení tehdy velmi známých stříbrných grošů. V této době vznikaly i pověry. Stříbro bylo pokládáno za symbol odhánění negativních magických sil. Např. taková kulka vyrobená z čistého stříbra byla pokládána za nejúčinnější způsob na zastřelení vlkodlaka.

V dnešní době jsou stříbné šperky oblíbené především u mladých dívek nejen z důvodu nižší ceny šperku. Moderní stříbrné šperky různých tvarů a provedení jsou tak rozmanité a líbivé, že málokterá žena nepodlehne jejich kouzlu.

K nejkrásnějším šperkům patří šperky s kameny – červené kameny jsou rubíny nebo granáty, zelené smaragdy, olivíny, malachity nebo vltavíny, modré safíry, lapis lazuli, topaz či tyrkys, bílé nejčastěji zirkony a fialové jsou ametysty. Ve stříbrných špercích bývají zasazené nejčastěji kameny syntetické. Tyto kameny jsou uměle vyráběny v laboratořích.

Především jsou levnější oproti pravým přírodním kamenům a rozeznáte je díky velmi pravidelné a dokonalé struktuře bez jakýchkoliv nečistot či-li inkluzí a prasklinek. Pravý kámen je vždy originál i se všemi jeho nepravidelnostmi a právě to ho činí tak vzácným.

Šperk, ať již stříbrný či zlatý, splní svůj účel v okamžiku, kdy ho žena oblékne jako doplněk a cítí se žádoucí a krásná sama sobě i svému okolí. Nalaďme si tento pocit vnitřního štěstí a šperky uchovávejme jako krásné vzpomínky, které nám zůstávají v srdci a které se při probírání šperkovnice mění v retrospektivu našeho života.

Mohlo by se vám líbit...

2 komentářů

  1. Jana napsal:

    Moc krásné šperky. Čistit se dají velice dobře i ultrazvukem. Domácí ultrazvuková čistička ani není moc drahá

  2. Swarovski napsal:

    Šperky z kameny jsou opravdu nejhezčí ale na čištění můžete používat jedině čistou vodou, hlavně je nesmíte mydlit, jinak se kamínky můžou uvolnit. U dražších šperků pak doporučuji zajít na čištění přímo do obchodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *